Καμιά φορά οι μεγάλες ειδήσεις βγαίνουν από μάλλον αδιάφορες ανακοινώσεις. Πριν από λίγες μέρες λοιπόν, η Citigroup, μητρική της γνωστής μας Citibank, δημοσίευσε μια αναφορά για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές. Εκεί συμπεριλαμβάνεται μέσα στο σωρό και η Ελλάδα, για την οποία λέγεται μεν ότι αυξάνονται οι πιθανοτητες Grexit μέχρι το 2019, αλλά περαν τούτου ουδέν. Ας διαβάσουμε πίσω από τις λέξεις (πίνακες). Ιδού η πρόβλεψη της Citigroup για την πορεία του ΑΕΠ και του πληθωρισμού μέχρι το 2020:
Βλέπουμε λοιπόν την πορεία του ΑΕΠ:
2016: -0,7%
2017: -2,7%
2018: -7,2%
2019: +5,6%
2020: +4,3%
αλλά και του πληθωρισμού:
2016: +0,4%
2017: +10,5%
2018: +46,2%
2019: +25,9%
2020: +22,8%
Από τα παραπάνω, το μόνο λογικό συμπερασμα είναι ότι προεξοφλειται GrExit το 2017, ώστε να έχουμε πληθωρισμο 10,5% (εντός ευρωζώνης ο πληθωρισμός δεν ξέφευγει πρακτικά ποτέ από το ~2%, ενώ πολύ συχνά έχουμε μέχρι και αποπληθωρισμό, δηλαδή αρνητικό πληθωρισμό). Μάλιστα, σκεφτόμενοι ότι η πρόβλεψη για το 2018 είναι 46,2%, το GrExit προβλέπεται από τη Citigroup για το β' εξαμηνο (μάλλον δ' τρίμηνο) του 2017. Το αν θα δικαιωθεί είναι ένα πράγμα, το ελάσσον κατ'εμέ. Άλλωστε, βρισκόμαστε ακόμη εντός ΕΖ με τα σωληνάκια και κατόπιν πολιτικής απόφασης. Η κατά καιρούς δανειοδότηση από τους εταίρους έχει γίνει με αποφάσεις από εντελώς παράλογες (εμμονή σε νούμερα που δε βγήκαν ποτέ) , έως και παράτυπες (οπότε και άλλαξε το καταστατικό του ΔΝΤ με φωτογραφικη διαταξη για την Ελλάδα εκ των υστέρων). Οπότε η Ελλάδα θα έπρεπε να βρίσκεται ήδη εκτός Ευρωζώνης, αν οι θεσμοί έπαιζαν by the book. Το πότε/αν θα γίνει τυπικά εξαρτάται από αυτούς. Φυσικά δεν πρόκειται να γίνει πριν να πετύχουν τον διπλό στόχο τους, που έχουν από το 2010:
α)βουλγαροποίηση και στη συνέχεια κινεζοποίηση του λαού, ώστε αφενός να ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο κοινωνικό πείραμα της σύγχρονης Ιστορίας (πόσο μπορείς να πατήσεις στο λαιμό ένα λαό μέχρι να αντιδράσει), αφετέρου όσες εταιρείες έχουν απομείνει να έχουν πάμφθηνο εργατικό δυναμικό για επιτεύξη υπερκέρδους των μεγαλοκαπιταλιστών. Ο καλπασμός του Κεφαλαίου εις βάρος της εργατικής τάξης θα συνεχιστει και σε άλλες χώρες.
β)ξεπούλημα όλης της δημοσιας περιούσιας και ιδιαίτερα των υποδομών έναντι πινακίου φακής. Στρατηγικοί τομείς πουλιούνται για ένα ξεροκόμματο σε ντόπιο και διεθνές Κεφάλαιο (άλλωστε ο Καπιταλισμος δεν εχει εθνικά σύνορα, παρά μόνο ταξικά).
Το μείζον όμως δεν είναι αυτό, αφού αυτό είναι γνωστό εδώ και χρόνια: το Κεφάλαιο θριαμβεύει, η εργατική τάξη συντριβόμαστε (έχουμε πόλεμο, είναι παγκόσμιος και είναι ΠΑΝΤΑ ταξικός, αλλά δυστυχώς χάνουμε, μακράν). Το μείζον είναι να σκιαγραφήσουμε τις συνέπειες του GrExit με βαση τη Citigroup, όχι κάποιον άπλυτο αναρχοκομμουνιστοσυμμορίτη.
Συμπέρασμα 1
Η απώλεια ΑΕΠ λόγω του GrExit προβλέπεται στο 2,7% συν 7,2% όλο κι όλο, όταν επί ευρώ έχουμε χάσει το ~30% του ΑΕΠ και το 2011 και μόνο χάσαμε το 9,1%. Μία και μόνο χρονιά με το σωτήριο ευρώ μας αφαίρεσε περίπου όσο ΑΕΠ % (σε απόλυτα νούμερα είναι ακόμη χειρότερο) θα μας αφαιρέσει η επίθεση του Godzilla στην Ακρόπολη επιστροφή στη δραχμή. Από το 2019, μεσα σε 12-18 μήνες μετά το GrExit, προβλέπεται καλπάζουσα ανάπτυξη στο 5,6% και το 2020 στο 4,3%. Ξεκινώντας με 100 μονάδες ΑΕΠ το 2016, λόγω GrExit θα φτασουμε στις 90,3 μονάδες το 2018 και στις 99,5 το 2020. Μέσα σε ~2 χρονια λοιπόν με τη δραχμή, όλο το χαμένο έδαφος θα έχει ανακτηθεί και στη συνέχεια sky is the limit. Κι αυτό δεν το λέω εγώ, ούτε ο Λαπαβίτσας ή ο Λαφαζάνης, το λέει η Citigroup. Αντίθετα, εντός ευρώ το ΑΕΠ συνεθλίβη από το 2009 και μετά και δεν υπάρχει καμία προοπτική ισχυρής και βιώσιμης ανάκαμψης. Κι αυτό πάλι δεν το λέω εγώ, αλλά η πραγματικότητα.
Συμπέρασμα 2
Ο πληθωρισμός θα απέχει πολύ από το 200% και 300%, ακόμη και 1000%, που προπαγανδίζουν οι ευρωλάγνοι ευρωφετιχιστές μενουμευρωπη. Κάνει ένα peak προσωρινά στο 46% και μετά φαίνεται να σταθεροποιειται περι το ~20%, πληθωρισμός αντίστοιχος του '80 και των αρχών του '90, όταν όπως όλοι θυμόμαστε είχαμε άστεγους, συσσίτια και 25% ανεργία.
Συμπέρασμα 3
Ευτυχώς που μείναμε στο ευρώ. Διαβάζοντας κανείς τον Τύπο το 2010, τρόμαζε σκεφτόμενος τις οδυνηρες συνέπειες ενός GrExit , που θα μας έφερνε στα όρια της φυσικής εξόντωσης ως λαός . Ορίστε τί μας έλεγαν ότι θα συνέβαινε το 2010 αν φεύγαμε από την ευρωζώνη:
α)η ανεργία θα εκτοξευόταν από το 9% στο 25 με 30 %
β)θα χάναμε ~30% του ΑΕΠ (βέβαια οι δραχμοσυμμορίται της Citigroup διαφωνούν μαζί τους)
γ)οι αξίες των ακινήτων θα έπεφταν τουλάχιστον κατά 1/3, με τις γκαρσονιέρες να κοστίζουν όσο ένα αμάξι
δ)θα είχαμε capital controls
ε)θα κάναμε εισαγωγές κατόπιν εγκρίσεως από το Υπουργείο
στ)θα έιχαμε πληθωρα αστεγων και συμπολιτών μας που θα τρέφονταν από τα συσσίτια
ζ)οι νέοι επιστήμονες θα μετανάστευαν μαζικά στο εξωτερικό
η)η πρώτη κατοικία δε θα προστατευόταν και θα μας επαιρναν τα σπίτια οι τραπεζίτες
θ)θα ζεσταινόμασταν με μαγκάλια στα σπίτια επειδή δε θα ειχαμε λεφτά να αγοράσουμε πετρέλαιο, ενώ δε θα είχαμε καύσιμα ούτε για τα ασθενοφόρα
ι)ο Godzilla θα έκανε επίθεση στην Ακρόπολη
Εντάξει, τα 9 πρώτα μπορεί να τα πάθαμε εντός ευρώ,σήμερα, να έχουν συμβει ήδη, να τα βλέπουμε δίπλα μας και όχι σε κάποια φανταστική πραγματικότητα, αλλά τουλάχιστον γλιτώσαμε το 10ο.Κάτι είναι κι αυτό. Ευρώ και ας μην έχω να φάω.
4 σχόλια:
protos!
Το βασικό θέμα με την έξοδό μας από το ευρώ παρέμενει η διευθέτηση του χρεους. Κανείς δεν γνωρίζει με ακρίβεια τι έχει συμφωνηθεί με το PSI, ενω όλοι γνωρίζουμε ότι η μετατροπη του χρέους είναι αδύνατη σε εθνικό νομισμα.
Επομένως μια κυριολεκτικά διαγραφή χρέους είναι απαραίτητη. Το αν θα συνοδεύεται απο Grexit η όχι εξαρτάται και από το αν θα υπάρχει ευρωζώνη (για να κινδυνολογησω και λίγο).
Καλώς επέστρεψες Τυρέμπορα μετά από τόσους μήνες εκκωφαντικής σιωπής. Πράγματι τα πράγματα δείχνουν εξόχως αισιόδοξα με βάση την έκθεση της Citigroup, στην ουσία μας λέει 2 χρόνια θα ναι δύσκολα αλλά μετά θα ορθοποδήσουμε με την Ελληνική δραχμή και όχι το ευρώ της Μέρκελ. Πιστεύω ότι είναι ευχής έργο να γίνει κάτι τέτοιο, αφού 7 χρόνια τώρα μνημόνια δεν έχει φανεί φως στο τούνελ.
Το μόνο που με προβληματίζει είναι ότι αυτή η έκθεση είναι της Citigroup, δηλαδή θα στηριχθούμε στην έκθεση του Κεφαλαίου, που δεν ξέρουμε ποίος την παράγγειλε, αλλά όλοι μπορούμε να φανταστούμε. Εν τέλει είμαι επιφυλακτικός απέναντι στην έκθεση, διότι πολλά κρύβονται από πίσω και δεν θέλουν να τα μάθουμε.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρέπει να πάμε σε εθνικό νόμισμα και να διαγράψουμε μονομερώς το χρέος. Στο κάτω κάτω τι θα έρθουν να κατάσχουν την Κρήτη; Ο λαός δεν σηκώνει άλλο ζυγό.
Υ.Γ. Τυρέμπορα ελπίζω να μην κάνεις τόσο καιρό πάλι να γράψεις. Πάντα τα κείμενα σου είναι τροφή για σκέψη.
Καλή συνέχεια.
με το κράτος ως έχει σε όποιο νόμισμα και να πας δεν σώζεσαι , τις παθογένειες του κρατισμού πληρώνουμε όλοι
και οι παπαρολάγνοι της δραχμής λένε ότι θέλουν
χαίρετε
Δημοσίευση σχολίου