Σάββατο 7 Μαρτίου 2009

Ρυάκια Ξύλου και ΜΨΖ Ι

Όχι , δεν πάσχω από κάποια ασθένεια όπου μπερδεύεις τα λόγια σου , ούτε έχω 'λαλήσει' από την εξεταστική (βέβαια με τα χθεσινά θέματα στην Αρχιτεκτονική Υπολογιστών μία τέτοια εξέλιξη δε θα μου προκαλούσε καμία έκπληξη). Τα 'ρυάκια ξύλου' αναφέρονται στο υστερόγραφο (που δεν είναι καν το κύριο θέμα στο σημερινό άρθρο) και 'ΜΨΖ' είναι 'Μεγάλο Ψέμα της Ζωής' , το αντίστροφ (και όχι αντίθετο) της 'ΜΑΖ' , δηλαδή της Μεγάλης Αλήθειας της Ζωής (ΠΡΟΣΟΧΗ εδώ , οι λέξεις 'αντίστροφο' , 'αντίθετο' και 'ανάποδο' , αν και χρησιμοποιούνται αδιάκριτα στην καθομιλουμένη , δε σημαίνουν το ίδιο , για περισσότερες πληροφορίες συμβουλευθείτε το/τη φιλόλογο της γειτονιάς σας).

Είναι πολύ σημαντικό παρατηρώντας ένα γεγονός να μπορείς να καταλάβεις ποιος ήταν ο πραγματικός λόγος που αυτό συνέβη (ώστε αν είναι κάτι καλό να το ξαναπροκαλέσεις και αν είναι κάτι κακό να το αποτρέψεις μελλοντικά). Υποθετικό παράδειγμα : η οικονομία μιας χώρας πάει χάλια και η γαλάζια κυβέρνησή της τα ρίχνει στην παγκόσμια οικονομική κρίση αν και η οικονμία πήγαινε χάλια και πριν από αυτή. Η λαχανί αντιπολίτευση που κυβερνούσε για πάνω από ένα πέμπτο του αιώνα υπόσχεται λύσεις. Το κακό σε αυτή την υποθετική χώρα είναι ότι γαλάζιοι κατέστρεψαν την οικονομία , το πολύ κακό είναι ότι οι λαχανί που ξεκίνησαν την καταστροφή αυτή υπόσχονται λύσεις , αλλά το πραγματικά ολέθριο είναι ότι το 30κάτι% του υποθετικού λαού τους πιστεύει...

Αντίστοιχα λοιπόν με την υποθετική οικονομία που δεν παραπαίει λόγω της παγκόσμιας κρίσης , αλλά για άλλους πρωτογενείς λόγους , για ποιο λόγο νομίζετε ότι καίγεται ένα χαρτί ή ανάβει ένα τσιγάρο? από τη φλόγα ? μεγάλη πλάνη ...

Οταν λοιπόν καίγεται ένα κομμάτι χαρτί το χαρτί αντιδρά με το οξυγόνο του αέρα, δηλαδή ο άνθρακας (και όχι μόνο) του χαρτιου αντιδρά με το οξυγόνο του αέρα (και παράγει διοξείδιο στην τέλεια καύση και μονοξείδιο, στην ατελή καύση, του άνθρακα) και η φλόγα του αναπτήρα καμία σχέση με αυτή καθαυτή την αντίδραση δεν έχει. Οσο παράξενο και αν σας φαίνεται , ισχύει , η φλόγα το μόνο που κάνει είναι να δρα ως καταλύτης (και μάλιστα όχι η φλόγα αυτή καθαυτή , αλλά η υψηλή θερμοκρασία της) . Ενα κομμάτι χαρτί καίγεται έτσι κι αλλιώς μόνο του και όταν λέμε καίγεται , εννοούμε αντιδρά με το οξυγόνο του αέρα. Απόδειξη : τα παλιά κιτρινισμένα βιβλία. Εχουν οξειδωθεί (αντιδρασει με το οξυγόνο) και 'καίγονται' στο πέρασμα των δεκαετιών . Απλά η φλόγα του αναπτήρα κάνει αυτό το φαινόμενο να ολοκληρώνεται πολύ πιο γρήγορα (αυτό ακριβώς κάνει ο καταλύτης στη Χημεία).

Αλλά , προσοχή , η πρωτογενής αιτία καύσης είναι η ύπαρξη οξυγόνου και όχι ο αναπτήρας : το χαρτί θα καιγόταν και χωρίς τον αναπτήρα. Απόδειξη : βάλτε ένα χαρτί σε έναν κανονικό φούρνο και αυξήστε τη θερμοκρασία , τότε θα καεί (do not try this @ home) . Βάλτε τώρα ένα κομμάτι χαρτί σε έναν φούρνο ο οποίος δεν έχει οξυγόνο (το αφαιρούμε) : δε θα πάθει απολύτως τίποτα (για την ακρίβεια θα μετατραπεί σε υγρό και μετά σε αέριο , αλλά για αυτά βλέπε Υστερόγραφο) .Αρα το να λέμε ότι το χαρτί καίγεται από τη φλόγα είναι ΛΑΘΟΣ , δεν ισχύει.

Αυτό ακριβώς συμβαίνει και στην real (almost everyday) life . Παρατηρούμε ένα γεγονός και τα 'ριχνουμε' αλλού. Βλέπουμε ένα κομμάτι χαρτί και νομίζουμε ότι το έκαψε ο αναπτήρας : ω μα πόσο λάθος κάνουμε. Το χαρτί σε βάθος χρόνου θα καιγόταν , ο πραγματικός ένοχος είναι το οξυγόνο , η θερμοκρασία της φλόγας του αναπτήρα ήταν απλά ο καταλύτης που μόνος του δε θα κατάφερνε απολύτως τίποτα. Ετσι (και όχι μόνο) δημιουργούνται τα ΜΨΖ , ένα από τα οποία θα αναλύσω αύριο.Αναφέρεται σε μία φράση που χρησιμοποιείται πολύ συχνά και έχει γίνει και τραγούδι (καλλιτέχνη δε λέω για να μην το κάνω λιγότερο δύσκολο , γιατί εύκολο δεν είναι). Περιμένω εκτιμήσεις για το ποια είναι αυτή φράση στα σχόλια. Για να δούμε ...


ΥΓ. (επιτέλους υστερόγραφο , από τον πρόλογο το περίμενα)
Την παραπάνω παρατήρησή περί χαρτιού και αναπτήρα , ότι δηλαδή ουδεμία σχέση έχει η φλόγα με το κάψιμο του χαρτιου την είχα κάνει στο Λύκειο (μετά από σχετική συζήτηση με τον καθηγητή Χημείας στο φροντιστήριο) και πραγματικά είχα εντυπωσιαστεί : ένας ολόκληρος κόσμος γκρεμιζόταν γύρω μου , τα πράγματα σίγουρα δεν ήταν όπως νόμιζα. Οταν λοιπόν το συνειδητοποίησα , άρχισα να κάνω 'περίεργες ερωτήσεις' με κορυφαία την :
'Οπότε αν βάλουμε σε έναν φούρνο χωρίς οξυγόνο ένα κομμάτι ξύλου και αυξήσουμε κατάλληλα τη θερμοκρασία αρχικά θα δούμε το στερεό να γίνεται υγρό ξύλο και στη συνέχεια θα παρατηρησουμε ατμούς ξύλου?' και η απάντηση ήταν 'Φυσικά μικρέ τυρέμπορα, αρκεί να μην έχεις ούτε μόριο οξυγόνου'. Οπότε από τότε ζω με το όνειρο (ένα από τα εκατομμύρια όνειρα ζωής μου) να βάλω σε έναν τέτοιο φούρνο ένα μεγάλο κομμάτι ξύλου και να παρατηρήσω ρυάκια υγρού ξύλου και στη συνέχεια συννεφάκια αέριου ξύλου :) .

(βρείτε τη φράση που είναι ΜΨΖ και κερδίστε πλούσια δώρα :P )

7 σχόλια:

Gerasimos είπε...

Το ΜΨΖ είναι αυτό με το κιτρίνισμα του βιβλίου. Ως γνωστόν, το άριστα καταρτισμένο προσωπικό της βιβλιοθήκης της σχολής ΗΜΜΥ και το ήρεμο, υγιές, για τα βιβλία και τους επισκέπτες, περιβάλλον δεν επιτρέπει στα βιβλία μας να κιτρινίσουν παρά τη πλούσια παροχή οξυγόνου στους διαδρόμους της.

voithostyrempora2 είπε...

Μπα , δεν είσαι και τόσο κοντά. Λογικά και εσύ υποφέρεις από τις παρενέργειες της Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών , σε καταλαβαίνω απόλυτα...

Διευκρίνηση : ψάχνετε μια φράση η οποία έχει γίνει και τραγιύδι , η οποία λέγεται πολύ συχνα , αλλά αποτελεί ΜΨΖ.Ποια είναι?

strange attractor είπε...

''Μην παίζεις με τη φλόγα;'' :P
Ωραία ανάρτηση! :)
Δεν πειράζει πάντα υπάρχει ο Σεπτέμβρης! :)
Σε παρακαλώ η βιβλιοθήκη μας πάει κόντρα στους φυσικούς νόμους! :)

voithostyrempora2 είπε...

''Μην παίζεις με τη φλόγα;''

Όχι , αλλά ήταν πολύ καλό σα σκέψη :). Η φράση δεν αναφέρεται σε φλόγα . Το παραδειγμα με τη φλόγα και το οξυγόνο είναι παραλληλισμός.

Ωραία ανάρτηση! :)
Δεν πειράζει πάντα υπάρχει ο Σεπτέμβρης! :)
Σε παρακαλώ η βιβλιοθήκη μας πάει κόντρα στους φυσικούς νόμους! :)

Σε ευχαριστώ. Ημουν υπό την επήρρεια της Αρχιτεκτονικής.Το 'Παντα θα υπάρχει ο Σεπτέμβρης' μου θυμίζει το 'We will always have Paris' (όποιος δεν το ξέρει ας το γοογλίσει). Η βιβλιοθήκη μας είναι φοβερη και οι βιβλιοθηκάριοι ακόμα καλύτεροι/καλύτερες 8).

strange attractor είπε...

damn it! :P Πάντως και φράση χιλιοχρησιμοποιημένη είναι και τραγούδι έγινε :p
Ποιά είναι τα πλούσια δώρα;;; :P
Οι βιβλιοθηκάριοι εε? :p

voithostyrempora2 είπε...

Η απάντηση αναρτηθηκε 8).

Φυσικά οι βιβλιοθηκάριοι. Εχεις κάτι εναντίον τους ? :P

strange attractor είπε...

Μα ...εγώ;; Όχι! Δεν μου έκανα τίποτα! :P