Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Η Μεγάλη Ύφεση ΙΙΙ : ο αδηφάγος Δημόσιος Τομέας

Ο ένας από τους 3 παράγοντες της μεγάλης ελληνικής ύφεσης και ο μάλλον πιο πολυσυζητημένος είναι ο Δημόσιος τομέας.Πράγματι, έχει και αυτός τις ευθύνες του,πριν να τις καταλογίσω, ας ξεκαθαρίσω κάτι,όντας σαφής : είναι άλλο πράγμα η επιδίωξη για εξορθολογισμό, σε όλα τα επίπεδα ,του Δημόσιου τομέα (που ούτε κατά διάνοια δεν έχει συμβεί ακόμα) και άλλο πράγμα το κυνήγι μαγισσών εναντίον των δημοσίων υπαλλήλων που έχουν ξεκινήσει τα καθεστωτικά Μέσα Μαζικής Παραπληροφόρησης (με μπροστάρηδες το Mega, το ΣΚΑΪ και το capital.gr) και ο δικομματισμός. Εξίσου φαιδροί με αυτούς, βέβαια,είναι και κάποιοι εργατοπατέρες που διεκδικούν τη διατήρηση των κεκτημένων χωρίς να εξετάζουν αν είναι καλώς ή κακώς κερδισμένα, όπως και κάποιοι αρτηριοσκληρωτικοί  ιδεολόγοι κρατιστές ,κυρίως σε ΣΥΡΙΖΑ,ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Ποια είναι λοιπόν τα δεινά του Δημόσιου τομέα που συνέβαλαν στο ξέσπασμα της ύφεσης; ας τα δούμε ένα-ένα :

α)το πρώτο και αυταπόδεικτο είναι οι μισθοί, τα επιδόματα ,τα εφάπαξ και οι συντάξεις πολλών προνομιούχων δημοσίων υπαλλήλων. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα όλων το Υπουργείο Οικονομικών : οι εφοριακοί,οι τελωνειακοί κτλ έκαναν τρελό πάρτυ την περίοδο 1981-2010.Επί ~30 χρόνια καταλήστευσαν τα Δημόσια Ταμεία. Έφτασαν να αμείβονται με πάνω από 50.000 ευρώ το χρόνο (για ΠΕ υπάλληλο 30ετίας) σε θέσεις με μονιμότητα και 6ωρο-7ωρο σε ώρες γραφείου.

Η μονιμότητα αναφέρεται γιατί η λογική λέει ότι όποιος είναι μόνιμος ,έχει μεγαλύτερη ασφάλεια,άρα ως αντιστάθμισμα θα πρέπει να παίρνει μικρότερο μισθό,μιας και έχει μικρό ρίσκο.Από την άλλη, ένας ιδιωτικός υπάλληλος που μπορεί να απολυθεί αύριο το πρωί θα έπρεπε να παίρνει μεγαλύτερο μισθό  ως αντιστάθμισμα του μεγαλύτερου ρίσκου.Στο Ελληνικό Δημόσιο καταργήσαμε τη λογική και (μεταξύ άλλων εκατομμυρίων παραλόγων) φτάσαμε στο σημείο οι μόνιμοι δ/υ και να παίρνουν μικρότερο ρίσκο και να μεγαλύτερες αμοιβές : αυτό έγινε win-win για τους ίδιους και ειδικά για τα ρετιρέ στυλ ΥπΟικ και lose-lose για εμάς που πληρώσαμε τις περιουσίες εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που έφτιαξαν οι συγκεκριμένοι από τους φόρους ΜΑΣ και με 6-7 ώρες "εργασία". Αναφέρω ειδικά το ΥπΟικ γιατί αποτελεί την πλέον μαζική κλίκα υπερ-υψηλα (μέχρι και πριν ~2 χρόνια)  .Υπάρχουν και υψηλότερα αμειβόμενοι δ/υ,αλλά δεν είναι ~16.000 όπως οι υπάλληλοι του ΥπΟικ.

Σε αυτά βάλτε τα ρετιρέ των συντάξεων (πχ ΔΕΚΟ και Τράπεζα της Ελλάδας με συντάξεις ~3.000 ευρώ,καθώς και τα ρετιρέ των εφάπαξ, όπως πχ ~400.000 ευρώ των υπαλλήλων της Βουλής). Προσθέστε το πάρτυ που έγινε την περίοδο 1981-2010 και κάντε τη σούμα (το νούμερο ΕΙΝΑΙ εξωπραγματικό).

β)Ακόμη όμως και αυτοί οι (λιγότερο ή περισσότερο) υψηλα αμειβόμενοι υπάλληλοι επί δεκαετίες δε δούλευαν έστω 8 ωρες,αλλά (τυπικά) 7,5 ώρες,πρακτικά 6-7 ώρες. Σήμερα που υποτίθεται ότι έχουν 8 ωρο και πάλι πάνω από 7,5 ώρες δε μένουν οι πιο παλιοί: η κυράτσα της Εφορίας "θέλει να πάει σπίτι" και ας πληρώνω ΕΓΩ το μισθό της). Μας πήρε χρόνια να κάνουμε την Επανάσταση του αυτονόητου , δηλαδή ο εργαζόμενος να δουλεύει το παγκοσμίως αποδεκτό 8ωρο,αλλά ακόμη και τώρα που θεσμοθετήθηκε,δεν εφαρμόζεται. Αν μάλιστα ρωτήσεις γιατί φεύγει κάποιος στις 7,5 ώρες θα σου πει ότι τελείωσε τη δουλειά του (μετά θα σου γκρινιάξει ότι λόγω υποστελέχωσης δε βγαίνει η δουλειά) ή ότι με τόσα που παίρνει σιγά μην κάτσει 8ωρο (γελάει ο κόσμος).

Ακόμη όμως και αυτές τις έστω 6-7-7,5 ώρες που κάθονται, οι πιο πολλοί είναι πλήρως αντιπαραγωγικοί. Πόσες και πόσες φορές δεν έχουμε ταλαιπωρηθεί σε Πολεοδομίες, Εφορίες , Δήμους κτλ; πoλλοί δ/υ κοστίζουν (κόστιζαν) πολύ, δούλευαν ελάχιστα και παρήγαγαν σχεδόν τίποτα.Λίγα έχουν αλλάξει.

γ)Πλην όλων των προηγούμενων , το Δημόσιο αποτελούσε μια μαύρη τρύπα του εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα .Αντί να τελειώνει κάποιος νέος το Πανεπιστήμιο για να προσφέρει στην επιστήμη του, κατά κανόνα ονειρευόταν "μια θεσούλα στο Δημόσιο" με "μονιμότητα" για "να είμαι χαλαρός". Ικανοί άνθρωποι,άνθρωποι που μπορούσαν να προσφέρουν , μπήκαν στο τρυπάκι της μονιμότητας για να κάνουν κάτι ,κατά κανόνα, αντιπαραγωγικό και άσχετο με τις δεξιότητές του. Επιπλέον,αντί να ανοίξει μια επιχείρηση κάποιος νέος,βολευόταν με την πρόσληψη και δεν καινοτομούσε. Το Ελληνικό Δημόσιο αποτελεί νεκροταφείο ικανού εργατικού δυναμικού (και μνημείο συλλογής ανίκανων κηφήνων, βλέπε δ).

Ευτυχώς,κάποιοι αντιστέκονταν και αντιστέκονται σε αυτό είτε καινοτομώντας στην Ελλάδα,είτε (κυρίως) μεταναστεύοντας.

δ)Αναπτύχθηκε το πελατειακό κράτος του διορισμού. Ναι μεν φταίνε ΚΑΙ οι πολιτικοί που διόριζαν,αλλά φταίνε και οι πολίτες που πουλούσαν την ψήφο τους για μια "θεσούλα στο Δημόσιο". Ακριβώς αυτή  η λογική εξέθρεψε και γιγάντωσε το δικομματισμό (τη μεγαλύτερη συμφορά όλων), έβαλε στην κουλτούρα την υπόγεια συνδιαλλαγή και καθιέρωσε την ανηθικότητα.

ε)Γιγάντωσε τη διαφθορά. Ας δώσω μόνο αυτό το λινκ. Είμαστε η πιο διεφθαρμένη χώρα του Δυτικού Κόσμου,στην 80η θεση.Μόνο η Βουλγαρία είναι πιο χαμηλά,ενώ αναφέρω ενδεικτικά χώρες με μικρότερη διαφθορά : Λεσόθο, Γκάμπια,Κίνα, Γκάνα,Ρουμανία,Μαυροβούνιο, Ναμίμπια,Ρουάντα , Πουέρτο Ρίκο , Μποτσουάνα κτλ, ενώ απέχουμε έτη φωτός από την πολιτισμένη Δύση. Για αυτό το λόγο λέω εδώ και χρόνια πως η Ελλάδα είναι η μόνη Αφρικανική χώρα με λευκούς κατοίκους. Μάλιστα,αν δείτε το πρώτο λινκ,θα διαπιστώσετε ότι οι πιο διεφθαρμένοι υπάλληλοι στην πιο διεφθαρμένη χώρα ολόκληρου του Δυτικού κόσμου (δηλαδή την Ελλάδα) είναι οι εφοριακοί (για αυτό τους σούρνω όσα τους σούρνω). Μάλιστα, η πιο διεφθαρμένη ομάδα των πιο διεφθαρμένων υπαλλήλων στην πιο διεφθαρμένη χώρα ολόκληρου του Δυτικού κόσμου είναι οι εφοριακοί με πολλά χρόνια προϋπηρεσίας : αν πιάσετε το χέρι 50άρη ή 60άρη Έλληνα εφοριακού,φροντίστε να έχετε απολυμαντικό υγρό μαζί σας.Κάμποσοι από αυτούς είναι ό,τι πιο σάπιο και διεφθαρμένο έχει αναδείξει ο Δυτικός κόσμος.

Το συγκλονιστικότερο όλων είναι ότι οι πλέον διεφθαρμένοι είναι αυτοί που έπαιρναν τις υψηλότερες αμοιβές: και έπαιρναν ~50.000 ευρώ το χρόνο και έβγαζαν εκατομμύρια ευρώ από φακελάκια. Πράγματι,το να δίνεις πολλά σε υπαλλήλους οικονομικών υπηρεσιών έχει νόημα,τόσο για την αύξηση της παραγωγικότητας όσο και για να μη μπαίνει στον πειρασμό της διαφθοράς : στην Ελλάδα τους είχαμε και υπερ-καλοπληρωμένους και μόνιμους και διεφθαρμένους.Πρέπει να αποτελεί κάποιου είδους πρωτιάς.

στ)Φυσικά, η διαφθορά αυτή από τα κάτω καθώς και το πελατειακό κράτος "νομιμοποίησε" τη διαφθορά και τις μίζες των πολιτικών. Ο διεφθαρμένος δ/υ διστάζει να αντιταχθεί στο διεφθαρμένο πολιτικό : αφενός "μεταξύ κατεργαραίων ειλικρίνεια", αφετέρου αν ερχόταν κάποιος έντιμος στην εξουσία,θα τους ξεσκέπαζε.

ζ)Έθεσε ως μέτρο την ατιμωρησία.Χαρακτηριστικά αναφέρω από το πρώτο λινκ που έδωσα :


Ενδεικτική είναι η περίπτωση εφοριακού στη ΔΟΥ Τρικάλων, ο οποίος από το 1995 ώς το 2006 εξέδιδε χρηματικά εντάλματα πληρωμής για την εξόφληση δανείων ή λογαριασμών στους δήμους Φαρκαδόνας και Πιαλείων, τα οποία όμως ουδέποτε απέδωσε. Έτσι, ιδιοποιήθηκε περίπου 175.000 ευρώ. Το πειθαρχικό παρελθόν του ήταν πλούσιο, αφού σε βάρος του εκκρεμούσε και άλλη πειθαρχική δίωξη για υπεξαίρεση σε παράβολα Δημοσίου (ΚΤΕΟ) αξίας 22.000.000 δρχ. Στον υπάλληλο είχε αρχικώς επιβληθεί η ποινή της προσωρινής παύσης έξι μηνών.

Σε άλλη περίπτωση, εφοριακός στην Αθήνα απαίτησε 100.000 ευρώ για να μην καταχωρηθεί φορολογική παράβαση σε επιχείρηση. Το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό του επέβαλε προσωρινή παύση έξι μηνών, ενώ τελικά απολύθηκε από το δευτεροβάθμιο.

Προϊστάμενος του Τμήματος Κινήτρων Περιφερειακής Ανάπτυξης στην Πελοπόννησο παρέδωσε σε εταιρεία επιταγές 230.000 ευρώ, ποσό που αντιπροσωπεύει την επιχορήγηση της επένδυσης, χωρίς να ελέγξει το σχετικό φάκελο. Σε άλλη υπόθεση, ο ίδιος εξέδωσε επιταγή ποσού 467.300 ευρώ ως προκαταβολή της προβλεπόμενης επιχορήγησης (50%), παρά το γεγονός ότι ήταν ελλιπή τα δικαιολογητικά. Αρχικά του είχε επιβληθεί η πειθαρχική ποινή της προσωρινής παύσης έξι μηνών με πλήρη στέρηση αποδοχών.

Υπάλληλος του ΙΚΑ ΕΤΑΜ Θήρας απαλλάχθηκε από πειθαρχικό παράπτωμα, αν και χορηγούσε βεβαιώσεις μη οφειλής σε επιχειρήσεις που δεν είχαν πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές.


Ο ένοχος εφοριακός που (πρακτικά) απαλάσσεται σε υπόθεση διαφθοράς και ο διεφθαρμένος  υπάλληλος της Πολεοδομίας που ξέρει ότι θα απαλλαχθεί σε περίπτωση που τον βρουν,θεωρεί απόλυτα φυσιολογικό και αναμενόμενο να είναι ελεύθερος ο Τσουκάτος,όσα εκατομμύρια μάρκα και αν εισέπραξε.Τέλος,εθιζόμαστε στο να θεωρούμε τη διαφθορά μάλλον αναμενόμενη.

Αυτά είναι τα 7 βασικά σημεία του αδηφάγου Δημόσιου τομέα.Φυσικά,η λίστα είναι ατελείωτη,ενώ ξανατονίζω πως το κυνήγι μαγισσών με βρίσκει αντίθετο.Ας κάνω μερικές προτάσεις :

i) προσλήψεις σε τομείς  που χρειάζονται, σίγουρα σε  Υγεία και Παιδεία

ii)μετατάξεις (όχι απολύσεις) πλεονάζοντος προσωπικού Υπουργείων σε υπηρεσίες με αναγκες. Ο αριθμός των δ/υ είναι περίπου ο αναμενόμενος για το μέγεθός μας,ίσως να είναι ,πλέον,ελαφρώς μικρότερος από όσο θα έπρεπε.Το πρόβλημα είναι ότι σε Υγεία και Παιδεία έχουμε ελλείψεις,ενώ σε βυσματικές θέσεις υπερ-επάνδρωση.

iii)αξιοπρεπείς μισθοί.Για ΠΕ δ/υ χωρίς ιδιαίτερες ευθύνες ένας αρχικός μισθός ~1.250 ευρώ και τελικός μισθός ~2.000 ευρώ με 35 χρόνια προϋπηρεσία μου φαίνεται μια χαρά.

iv)από αυτό να εξαιρεθούν όσοι δ/υ έχουν ευθύνη επί της ανθρώπινης ζωής (η μεγαλύτερη ευθύνη όλων). Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι χειρούργοι ιατροί, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στα αεροδρόμια κτλ. οι συγκεκριμένοι αξίζουν να παίρνουν πολλά περισσότερα,μιας και έχουν ευθύνη επί της ζωής. Η υπάλληλος του ΙΚΑ έχει ευθύνη επί της ... σφραγίδας.Επίσης ,κάτι παραπάνω πρέπει να παίρνουν και όσοι δουλεύουν βράδυ και ξημερώματα εκτός ωρών γραφείου, όπως πχ οι εφημερεύοντες ιατροί και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας επίσης,οι νυχτοφύλακες κτλ.Τέλος, bonus επί των εσόδων θα πρέπει να παίρνουν όσοι τα βεβαιώνουν/εισπράττουν: ένας εφοριακός μπορεί να παίρνει πχ το 2% των εσόδων που βεβαιώνει και εισπράττει  το μήνα.Αν είναι 1.000 ευρώ,θα πάρει 20 ευρώ, αν είναι 1.000.000 , θα πάρει 20.000 ευρώ.Αν είναι 0 ευρώ ,θα πάρει 0 ευρώ.

v)εφαρμογή 8ωρου.Να έρχεσαι στις 8 και να φεύγεις στις 4.Το τμήμα Μητρώου στις Εφορίες να είναι ανοιχτό και τις Παρασκευές.Πήγα να πάρω κλειδάριθμο από τη ΔΟΥ Καλλιθέας  μια Παρασκευή,αλλά το τμήμα Μητρώου ήταν κλειστό "Γιατί είναι Παρασκευή".Μετάφραση : " Γιατί μπορουμε,εφοριακοί είμαστε, ό,τι θέλουμε κάνουμε".Είναι ήττα μόνο και μόνο το να ζητάω το αυτονόητο.

Πράγματι, η ΜΑΖ (Μεγάλη Αλήθεια της Ζωής) είναι ότι βρισκόμαστε στη Μεγάλη Ύφεση γιατί καταναλώναμε πολύ περισσότερα από όσα παράγαμε. Η αρχή και το τέλος των πάντων είναι αυτό,αλλά ο Δημόσιος Τομέας έπαιξε και αυτός το ρόλο του το 1981-2010.

Ήμουν όσο το δυνατόν πιο σύντομος,μιας και δεν έχω καθόλου χρόνο. Ελπίζω να καταφέρω να ποστάρω σύντομα το επόμενο άρθρο.

(προσωπικά είμαι πολύ υπερήφανος που οι γονείς μου έχουν μία  εξωστρεφή τουριστική επιχείρηση με 99+% των πελατών να είναι ξένοι,παράγοντας τεράστια εμπορικά πλεονάσματα, φέρνοντας ατελείωτο συνάλλαγμα και αναπτύσσοντας ραγδαία την Ελληνική Οικονομία : όχι μόνο δεν πληρώνονται από το Δημόσιο,αλλά του δίνουν φρέσκο χρήμα από το εξωτερικό)

Δεν υπάρχουν σχόλια: