Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Γιατί το μόνο πραγματικό χρώμα στον κόσμο αυτό είναι το μαύρο (the final proof)

Λατρεύω το μαύρο.Είναι μακράν το αγαπημένο μου χρώμα.Εκεί που ο ποιητής ζητάει ένα άσπρο και ένα μαύρο άλογο,εγώ θα ζητούσα δύο μαύρα.Φοράω  μονόχρωμα μαύρα ρούχα χειμώνα-καλοκαίρι. Από τα παπούτσια και τις μπλούζες μέχρι τα παντελόνια και τους σκούφους και από τα πουλόβερ και τα πουκάμισα  μέχρι το χρώμα του μαγιώ και του σκελετού των γυαλιών μυωπίας.Μοναδική εξαίρεση η ερυθρόλευκη φανέλα του Θρύλου (όταν πήγαινα Καραϊσκάκη,αλλά και γενικότερα) και η επίσης ερυθρόλευκη φανέλα της Liverpool. 

Ο λόγος είναι απλός και θα τον εξηγήσω ευθύς αμέσως.Έτσι, οταν δέχομαι τη σχετική ερώτηση (πράγμα αρκετά συχνό,ειδικά όταν ημουν Ελλάδα τα καλοκαίρια με καύσωνα και θερμοκρασια 42 βαθμών Κελσίου),θα λινκάρω το παρόν post ,αντί να το εξηγω από την αρχή. Για να το κατανοήσει κανείς χρειάζονται καποιες βασικές γνώσης Φυσικής Γυμνασίου και λίγης Κβαντομηχανικής.Κι αν δεν τις έχετε,μην ανησυχείτε,θα δώσω τα αντίστοιχα λινκ.Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από την αρχή : τα χρώματα που βλέπουμε τριγύρω μας οφείλονται στην εκπομπή της ακτινοβολίας στα πλαίσια του ορατού φάσματος (390 nm - 750 nm) . Έτσι λοιπόν,ένα πχ κόκκινο αντικείμενο,απορροφά όλη την ακτινοβολία του ορατού φάσματος πλην της κόκκινης,την οποία και εκπέμπει. Η κόκκινη (ερυθρή) ακτινοβολία προσπίπτει στο μάτι μας,απορροφάται και αποκωδικοποιείται από το οπτικό κέντρο του εγκεφάλου ως κόκκινο.

Οι δύο μοναδικές εξαιρέσεις σε αυτό το μηχανισμό είναι το άσπρο και το μαυρο: το μεν άσπρο προκύπτει όταν το σώμα εκπέμπει ολό το ορατό φάσμα ως σύνθεση αυτού, ενώ το μαύρο όταν το σώμα απορροφά όλο το ορατό φάσμα και δεν εκπέμπει τίποτα. Γι'αυτό άλλωστε ούτε το άσπρο ούτε το μαύρο υπάρχουν εγγενώς στο ορατό φάσμα ,αλλά το μεν άσπρο προκύπτει ως σύνθεσή αυτού και το δε μαύρο ως απουσία του. Και γι'αυτό το καλοκαίρι μια άσπρη μπλούζα ειναι δροσερή (μιας και δεν απορροφά τίποτα από την ορατή ακτινοβολία) και μια μαύρη είναι πολύ πιο ζεστή (απορροφά όλο το ορατό φάσμα). Αυτά νομίζω ότι είναι γνωστά από το Γυμνάσιο,όταν και γίνεται το πείραμα με τον  τροχό του Νεύτωνα (ένας πολύχρωμος τροχός περιστρέφεται τόσο γρήγορα ,ώστε ο εγκέφαλος δε μπορεί να ξεχωρίσει τα χρώματα μεταξύ τους και τον βλέπει λευκό),το οποίο ομολογώ ότι ήταν από τα πιο εντυπωσιακά πειράματα που κάναμε ποτέ στο σχολείο (κατάντια,ξέρω).

Πάμε τώρα και στα λιγάκι πιο δύσκολα,αυτά της Κβαντομηχανικής. Η Κβαντομηχανική λοιπόν μας λέει πολλά φοβερά πράγματα,τα οποία ,κατά κανόνα, βρίσκονται σε αντίθεση με τη διαίσθηση και την αντίληψη μας.Αλλά ας μην επεκταθώ περαιτέρω και ας επικεντρωθώ στο κομμάτι που αφορά την παρούσα δημοσίευση. Μεταξύ άλλων, η Κβαντομηχανική περιλαμβάνει και την Αρχή απροσδιοριστιας του Heisenberg. Η Αρχή αυτή μας λέει ότι ανεξάρτητα από την ακρίβεια μέτρησης των οργάνων μας ,πάντα,μα πάντα,μα ΠΑΝΤΑ θα έχουμε ένα βαθμο αβεβαιότητας όταν μετράμε τη θέση (πού ακριβώς βρίσκεται) και την ταχύτητα (ορμή) ενός σώματος/σωματιδίου.Το γινόμενο του σφάλματος της θέσης   και του σφάλματος της ταχύτητας θα είναι πάντα μεγαλύτερο ή ίσο από μία θετική σταθερά.Αν ,με κάποιο τρόπο, βρούμε τη θέση ενός σωματιδίου με απόλυτη ακρίβεια,τότε το σφάλμα στον υπολογισμό της ταχύτητάς του θα τείνει στο άπειρο και τούμπαλιν. Αυτό επί της αρχής φαίνεται περίπου αδιανόητο (έτσι μου είχε φανεί και μένα στο Λύκειο), αλλά είναι πέρα για πέρα αληθές.Το νόημα πίσω από την Αρχή της απροσδιοριστίας είναι ότι για να μετρήσεις την ταχύτητα ενός σωματιδίου,πρέπει κάπως να αλληλεπιδράσεις μαζί του (συνήθως του εκτοξεύεις κάποιο άλλο σωματίδιο).Η πράξη αυτή σου δίνει την ταχύτητα με καλή ακρίβεια,αλλά αλλάζει τη θέση του τόσο ,ώστε να μη μπορείς εκ των υστέρων να την προσδιορίσεις.Αντίστοιχα,για να μετρήσεις τη θέση του,το βάζεις σε ένα πεδίο (ας πούμε ηλεκτρομαγνητικό), αλλά με αυτή την πράξη ναι μεν έχεις καλή ακρίβεια στη θέση,αλλά αλλάζεις την ταχύτητά του,μη μπορώντας να τη μετρήσεις .

Είναι σημαντικό να κατανοήσει κανείς ότι η Αρχή της απροσδιοριστίας δεν προέρχεται από κάποιο τεχνικό περιορισμό: όσο ακριβή όργανα και να κατασκευάσουμε,η αβεβαίοτητα θα παραμείνει.Η Αρχή της απροσδιοριστίας είναι εγγενής στην ίδια τη φύση της ύλης του Σύμπαντός μας. Για να μετρήσεις κάτι,αλλάζεις τόσο την κατάστασή του (αλλιώς δε γίνεται), ώστε να μη μπορείς να μετρήσεις την πραγματική τιμή των υπόλοιπων παράμετρών του.Εδώ λοιπόν ερχόμαστε στην απόδειξη. Οπως η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία αλλάζει τις συνθήκες του πειράματος για ένα ηλεκτρόνιο και μας κάνει να μετράμε άλλη θέση ή ταχύτητα από την πραγματική,έτσι και η ορατή ακτινοβολία σε οποιοδήποτε σώμα αλλάζει τις αντικειμενικές συνθήκες παρατήρησης ,δίνοντάς μας την ψευδαίσθηση ότι υπάρχει οποιοδήποτε χρώμα πλην του μαύρου.Ο μόνος τρόπος να διαπιστώσουμε το πραγματικό χρώμα ενός αντικειμένου είναι να σβήσουμε όλα τα φώτα και να κλείσουμε τα πατζουρια: τότε οποιοδήποτε αντικειμενο δε θα εκπέμψει καμία ακτινοβολία του ορατού φάσματος,θα ειναι δηλαδή μαύρο και ως μαύρο,πράγματι,θα φαίνεται.Από τη στιγμή που ανάβουμε το φως ή βγαινουμε στον ήλιο,διαστρεβλώνουμε τις συνθηκες παρατήρησης και νομίζουμε ότι υπάρχει το κόκκινο,πράσινο,μπλε,κίτρινο κτλ, ενώ στην πραγματικότητα το σφάλμα μας γίνεται άπειρα μεγάλο.

Γι'αυτό λοιπόν το λόγο,το ένα και μοναδικό χρώμα στον κόσμο αυτό είναι το μαυρο και όλα τα άλλα δεν είναι πραγματικά,παρά μόνο προκύπτουν αν διατράξουμε τις αντικειμενικές συνθηκες παρατήρησης.Ετσι λοιπόν,εάν φοράτε πχ μια κόκκινη μπλούζα,αυτή είναι μαύρη (θα το διαπιστώσετε αν πάτε κάπου σκοτεινά) και εσείς νομίζετε ότι είναι κόκκινη:δεν το λέω εγώ ,αλλά ο Heisenberg. Επειδή λοιπόν έχω συνειδητοποιήσει την πραγματική αλήθεια,αρνούμαι να συμμετέχω στον εικονικό κόσμο του Matrix των δήθεν χρωμάτων και φοράω πάντα,αποκλειστικά και μόνο μονόχωμα μαύρα ρούχα,το μόνο χρώμα που υπάρχει στον κόσμο αυτό.Καιρός να φορέσετε και εσείς το μόνο πραγματικό χρώμα :).

Τέλος,αποκλειστικά μαύρα φοράνε οι αναρχικοί.Αλλά και οι παπάδες.Διαλέγεις και παίρνεις...



3 σχόλια:

Βύρωνας είπε...

Respect

Ανώνυμος είπε...

Επίσης το μαύρο σε κάνει να φαίνεσαι πιο αδύνατος.

voithostyrempora2 είπε...

Κακοήθειες.Αφού έχω κορμί-λαμπάδα : από αυτές του Πάσχα που στη μέση έχουν τριπλάσιο μήκος διατομής από τα άκρα (λόγω του παιχνιδιού),αλλά λαμπάδα 8).

Thanks Byron ;).