Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2008

Θέματα εκ του μη όντος Ι

Στο πρώτο ουσιαστικά ποστ του παρόντος blog (μετά το δοκιμαστικό και το εισαγωγικό) εγκαινιάζω μία από τις 'στήλες' που σκοπεύω να διατηρήσω . Ονομάζεται "Θέματα εκ του μη όντος " και αναφέρεται σε διάφορες ειδήσεις που προκύπτουν κατα καιρούς στην Ελλάδα και επί της ουσίας δεν έχουν κανέναν απολύτως λόγο ύπαρξης πέρα , ίσως , από το να έχουν κάτι να ασχολούνται οι μεγαλοδημοσιογράφοι.

Επειδή έχουν υπάρξει κάμποσα τέτοια θέματα (δυστυχώς ένα από τα αληθινά τεράστια προβλήματα τούτης δω της χώρας είναι ότι ελάχιστοι μπαίνουν στην ουσία των πραγμάτων , παρά μόνο τα εξεταζουν εντελώς επιφανειακά ξοδεύοντας σχεδόν κάθε λέξη σχολιασμού τους σε αφόρητα κλισε που αναφέρονται κυρίως στο φαίνεσθαι και στις δημιουργηθείσες εντύπωσεις και όχι στο είναι) , θα ξεκινήσω από ένα παλιό.

Και αυτό είναι το θέμα της εξαγοράς του 25% του ΟΤΕ από την Deutsche Telekom . Το 20% (μείον μία μετοχή) το αγόρασε από την MIG , το 3% από το Ελληνικό Δημόσιο και το υπόλοιπο 2% συν μία μετοχή από το ΧΑΑ . Η MIG είχε μέση τιμή κτήσης του 20% (μείον μία) των μετοχών του ΟΤΕ 23,90 ευρώ και τις πούλησε στην DT έναντι 26 ευρώ τη μία , εισπράττοντας περίπου 2,5 δις ευρώ και έχοντας καθαρά κέρδη περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ λίγους μόλις μήνες μετά την έναρξη αγοράς των μετοχών του ΟΤΕ από την ίδια. Αφού λοιπόν έγινε η χρηματιστηριακή αυτή πράξη , πρακτικά σύσσωμη η αντιπολίτευση διαμαρτυρόταν και κατηγορούσε την MIG επειδή είχε κέρδη περίπου 200 εκατομμυρίων ευρώ απλά αγοράζοντας και πουλώντας μετοχές . Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι 'αγοράσανε και πουλήσανε αέρα' και ότι υπήρξαν 'μεσάζοντες που πήραν μίζα', όπως και 'υπόγειες διαδρομές βρώμικου χρήματος', ενώ ζήτησε 'να αποκαλυφθεί η απάτη' και 'να επέμβει ο Εισαγγελέας'. Όλα αυτά φαίνονται εδώ .

Ας χωρίσουμε το ζήτημα στα δύο για να αναλυθεί πιο εύκολα. Οι περισσότεροι πολιτικοί της αντιπολίτευσης δήλωναν ότι ήταν απαράδεκτο που η MIG είχε κέρδη 200 εκατομμυρίων σε λίγους μήνες και έλεγαν ότι η υπόθεση πρέπει να πάει στα δικαστήρια.

Το ερώτημα που δεν απάντησαν ποτέ όμως ήταν το γιατί. Εφόσον αποδεχόμαστε ότι ζούμε και δραστηριοποιούμαστε σε μία κατά βάση ελεύθερη οικονομια , η αγοραπωλησία μετοχών στο ΧΑΑ , κάθε άλλο παρά παράνομη είναι . Ποιο λοιπόν ήταν το μεμπτό στοιχείο ? πού ήταν ο 'αέρας' ? απλά η MIG και ο Ανδρέας Βγενόπουλος έκαναν μία πολύ έξυπνη επιχειρηματική-επενδυτική κίνηση και κέρδισαν σε λίγους μήνες 200 εκατομμύρια ευρώ , τα οποία εν τέλει ξόδεψε η DT (μαζί με 2,3 δις ευρώ ακόμα) και εμάς λόγος δε μας πέφτει. Προς τί λοιπόν το θέμα ? πότε ποινικοποιήθηκε η ιδιωτική παραγωγή κερδών με νόμιμα μέσα ? ήταν ένα ακόμα θέμα εκ του μη όντος , αλλά μας απασχόλησε για κάμποσες μέρες. Επειδή κάποια πράγματα από Οικονομικά δόξα τω Θεώ τα γνωρίζω , αδυνατούσα να καταλάβω προς τί όλες οι δηλώσεις από τους πολιτικούς (διάβαζα και άκουγα δηλώσεις και δεν μπορούσα να καταλάβω σε τί πράγμα αναφέρονταν) , οπότε ρώτησα έναν φίλο μου που σπουδάζει Οικονομικά , ο οποίος απορούσε μαζί μου μην μπορώντας να καταλάβει και ο ίδιος (πραγματικά κάποια στιγμή είχαμε πιστέψει ότι κάτι μας είχε ξεφύγει , επειδή δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε προς τί η όλη συζήτηση και η παραφιλολογία) ποιο στοιχείο ήταν προς διερεύνηση στην υπόθεση...

Αφήνοντας λοιπόν πίσω μας το θέμα της αγοράς του 20% (μείον μίας) των μετοχών του ΟΤΕ από την DT , πάμε στο δεύτερο σκέλος, για πιθανούς μεσάζοντες και μίζες όπως είπε ο Τσίπρας. Υπάρχουν? αν ναι , ας πάει τα στοιχεία ή έστω τις ενδείξεις στον Εισαγγελέα . Αν όχι (ή εάν δεν έχει ενδειξεις/αποδείξεις ), τότε δεν μπορεί να μιλάει για το εν λόγω θέμα . Μόνο που δεν πήγε ποτέ στον εισαγγελέα και ο λόγος είναι απλός : αποδείξεις δεν είχε και ενδειξη ήταν (προφανώς) το κέρδος των 200 εκατομμυρίων ευρώ από την MIG . Με αυτή όμως τη συλλογιστική , κάθε αγοραπωλησία μετοχών με μεγάλο κέρδος είναι εξαρχής ύποπτη και πρέπει να διερευνηθεί : ακούγεται από μόνο του αστείο , δεν μπορεί να είναι τεκμήριο ενοχής η δημιουργία κέρδους, ούτε ποινικό αδίκημα η διαπραγμάτευση της τιμής των μετοχών .

Καταλήγουμε λοιπόν στο ότι και στις δύο πτυχές του θέματος , πρακτικά δεν υπήρχε τίποτα να συζητηθεί : η MIG έκανε μία έξυπνη κίνηση κερδίζοντας 200 εκατομμύρια ευρώ σε λίγους μήνες και οι πολιτικοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντέδρασαν μάλλον γιατί κάτι έπρεπε να πουν , μόνο που σε αυτή την περίπτωση δημιούργησαν (ακόμα) ένα θέμα εκ του μη όντος ...

Φυσικά το εάν είναι θεμιτό ο ΟΤΕ να διοικείται από μία ξένη εταιρία , εάν είναι ηθικά αποδεκτές οι μηνύσεις Βγενόπουλου σε πολιτικούς αρχηγούς και διάφορα άλλα θέματα που προέκυψαν είναι διαφορετικές συζητησεις και δεν εξετάζονται στο παρόν ποστ.

4 σχόλια:

Anyparktos είπε...

file tyrebora ap'oso xerw kai ap'oti diavasa,egine tosos xamos me aftin tin ipo8esi giati me tin pwlisi tou 3% tou ote apo to elliniko dimosio,o ote idiwtikopoii8ike..

voithostyrempora2 είπε...

Ερώτηση , ο ΟΤΕ ιδιωτικοποιήθηκε με την πώληση αυτού του 3% από το Δημόσιο ή από το 72% που είχε ήδη πουληθεί τα προηγούμενα χρόνια ? η MIG είχε κινηθεί για να (αρχικά) βάλει τουλάχιστον έναν εκπρόσωπο στο ΔΣ του ΟΤΕ και επιθυμούσε να βάλει και δικό της cfo (http://en.wikipedia.org/wiki/Chief_financial_officer) .

Αποκτώντας το 20% (συν μία μετοχή) είχε το εξής όφελος : θα μπορούσε να ενοποιησει τα οικονομικά της αποτελέσματα με αυτά του ΟΤΕ και να παρουσιάσει ο όμιλος MIG περαιτέρω κέρδη (αυτό θέλουν να βλέπουν οι θεσμικοί επενδυτές της MIG από τον Βγενόπουλο).

Και όταν η MIG ανακοίνωσε ότι κατείχε περίπου το 19% του ΟΤΕ αγοράζοντας μετοχές του από το ΧΑΑ , έτρεχε ο Αλογοσκούφης να περάσει φωτογραφικό νόμο Παρασκευή απόγευμα (φαντάσου) με τον οποίο απαγόρευε σε οποιαδήποτε ιδιωτική εταιρία να αντιπροσωπεύεται με πάνω από 20% μείον μία μετοχή στο Μετοχικό Κεφαλαιο εταιριών με δίκτυο κρίσιμο για την Εθνική Ασφάλεια χωρίς την έγκριση του Κράτους . Μπορούσε φυσικά να κατέχει όποιο ποσοστό μετοχών θέλει , αλλά δε θα χε το αντιστοιχο δικαίωμα ψήφου , άρα δε θα χε νόημα. Και θα έμενε εγκλωβισμένη στο 20% μείον μία μετοχή χωρίς αν μπορεί αν ενοποιήσει αποτελέσματα.

Μετά από αυτό ο Βγενόπουλος είχε δύο επιλογές : ή να παέι στο Ευρωπαϊκό Δικαστηριο καταγγέλοντας τον εν λόγω νόμο ως αντισυνταγατικό και να δικαιωθεί πανυγηρικά (τέτοιες αγκυλώσεις στην αγορά δεν είχαν ούτε στο Σοβιέτ) ή να πουλήσει τις μετοχες που αγορασε με μέση τιμή κτήσης 23,90 ευρώ σε έναν ξένο θεσμικό επενδυτή που θα ενέκρινε η κυβέρνηση με ένα καλό premium για να βγάλει κέρδος.

Εκανε το δεύτερο και κέρδισε 200 εκατομμύρια ευρώ : μπράβο στον Βγενόπουλο. Αλλά ο ΟΤΕ δεν ιδιωτικοποιήθηκε τότε , ιδιωτικοποιήθηκε όταν το 72% των μετοχών του δεν άνηκε στο Ελληνικό Δημόσιο...




Το λινκ του blog μου δεν έχει λινκαριστεί (ακόμα) στον παγκόσμιο ιστο , πού με βρήκες ωρε ανύπαρκτε ? καλώς ήλθες :) .

Anyparktos είπε...

i latreia mou gia ton vasili papakwnstantinou me ekane na se vrw kai to gegonos oti foitas sti sxoli pou - oneirevomai - na bw alla kai genikotera oi apo3eis s me ekanan na dw analytikotera ti soi blog einai afto..

haris είπε...

Αυτό λέγεται πολλές φορές, ότι το ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά πούλησε τον ΟΤΕ αφού είχε ιδιωτικοποιήσει το 55-60% ή κάτι τέτοιο.

Αυτή ήταν η δικαιολογία ΟΛΩΝ των πολιτευομένων με τη ΝΔ όταν τους ρωτούσαν για την ιδιωτικοποίηση. Μα το ΠΑΣΟΚ την έκανε. Λάθος. Άλλο η μετοχοποίηση και το management να είναι στο δημόσιο με το ποσοστό που ορίζει ο νόμος 33-34% αν θυμάμαι καλά.

Βέβαια όταν ήρθε η ΝΔ το έκανε 28% και μετά άρχισε να πουλά μετοχές. Αν η ιδιωτικοποίηση έγινε το 2005 που πούλησε το πρώτο πακέτο ή με το deal με την DT δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι δεν έδωσε όλη τη συμμετοχή αλλά έδωσε τελικά ένα μικρό 3%, άχρησο σαν ποσό, παραχωρώντας τη διοίκηση. Εξωφρενικό! Ή τα δίνεις όλα για να βγάλεις χρήματα για ένα έργο ή κρατάς τη διοίκηση! Δεν κρατάς ένα άχρηστο ουσιαστικά 25%.

Γι' αυτό είναι άδικο να κατηγορούμε το ΠΑΣΟΚ για τον ΟΤΕ. Έχει κάνει άλλα...Αλλά αυτό το παίρνει η ΝΔ όλο πάνω της.