Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2008

Έξι προτάσεις Αλαβάνου για κοινή δράση με το ΠΑΣΟΚ

Πετάει το γάντι στον Γιώργο Παπανδρέου ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και προτείνει, από την συνέντευξη του στο ΕΘΝΟΣ της Κυριακής, έξι προτάσεις για κοινή δράση και συνεργασία. Οι προτάσεις είναι:

Πρώτον, κοινή δράση για τον δημόσιο χαρακτήρα μιας ανανεωμένης Ολυμπιακής και απόρριψη κάθε είδους ιδιωτικοποίησης.

Δεύτερον, κοινή νομοθετική πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης για τον χωρισμό Εκκλησίας και Κράτους.

Τρίτον, Εξεταστική Επιτροπή για το Βατοπέδιο, από την πρώτη στιγμή που ανέκυψε το πρόβλημα, το 1999, με την εγκατάλειψη της δικαστικής διεκδίκησης της δημόσιας κυριότητας, μέχρι σήμερα.

Τέταρτον, άμεση δράση για τη συνταγματική υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου με την κατάργηση όλων των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών που συνεργάζονται με ξένα πανεπιστήμια.

Πέμπτον, μια που έχει αρχίσει η συζήτηση για τις εκλογές, ενδεχομένως αλλεπάλληλες, κοινή νομοθετική πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης για την απλή αναλογική.

Έκτον, κοινή δράση για να μην εγκατασταθεί στη Σούδα το Κέντρο Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής του ΝΑΤΟ, που αποφασίστηκε αυτήν την εβδομάδα στη Βουλή, με κόστος μάλιστα των Ελλήνων φορολογουμένων.

«Ας δούμε λοιπόν τι πόρτες, ποιος τις ανοίγει και ποιος τις κλείνει, και ας βγάλουμε τα συμπεράσματά μας καλόπιστα», απαντάει ο κ. Αλαβάνος στις επικρίσεις του κ. Παπανδρέου ότι ενώ το ΠΑΣΟΚ αφήνει ανοικτή την πρόταση για συνεργασία, ο ΣΥΡΙΖΑ την έκλεισε.

Πηγή

Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν έκανε την αρχή. Ζήτησε διάλογο επί συγκεκριμένων και πραγματικών θέσεων. Για αν δούμε το ΠαΣοΚ τί θα κάνει. Είναι πραγματικά έτοιμο για διάλογο ή η 'διάθεση συνεργασίας' είναι καθαρα ψηφοθηρική?

Μέχρι να απαντηθεί το παραπάνω ερώτημα , ας διατυπώσω τις απόψεις μου επί των θεμάτων :

1.Δε χρειάζεται ντε και καλά να είναι Δημοσια.Δεν είμαι από τους τύπους που ακούνε 'ιδιώτης' και τρέχει να σωθεί. Ισα-ισα που αν υπάρξουν οι κατάλληλοι όροι και αυτοί τηρηθούν , οι ιδιωτικοποιησεις και οι ΣΔΙΤ μπορούν να είναι ωφέλιμες. Ας πουμε για την ΟΑ , μπορούν να υπάρξουν όροι : να μην απολυθεί κανένας υπάλληλος, να μην έχει κανένας υπάλληλος χαμηλότερο μισθό από τον σημερινό, να διατηρήσει όλους τους προορισμούς της με την ίδια συχνότητα , να έχει τα ίδια στάνταρ ασφαλείας, να μην αυξήσει τα εισιτήρια πέραν ενός ορίου (πχ μεσοσταθμική αύξηση που έχει κάνει η ΟΑ τα τελευταία 10 χρόνια ανα χρόνο με βάση και τον πληθωρισμό).
Αν συμφωνηθούν αυτά ,ας ιδιωτικοποιηθεί , μια χαρά θα είναι : δεν καταλαβαίνω τον παροξυσμό για τους ιδιώτες.Εάν δε βρεθεί ιδιώτης που να συμφωνεί με αυτά φυσικά και να μείνει στο Δημοσιο , δεν το συζητάμε καν.

2.Νομίζω είναι αυτονόητο και θα περίμενε κανείς να το ζητήσει η ίδια η Εκκλησία.Αλλα επειδή είναι εκκλησία και όχι Εκκλησία ( εδώ η διαφορά εκκλησίας και Εκκλησίας ) φυσικά και δε θα το ζητήσει , αλλά είναι αυτονόητο.

3.Φυσικά και είναι και αυτό αυτονόητο : αν επί ΠαΣοΚ δεν έγινε τίποτα , το ΠαΣοΚ δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από την εξεταστική επιτροπή , εάν πάλι έγινε ,πρέπει να το μάθουμε , άρα πρέπει να γίνει εξετατσική επιτροπή.

4.Συμφωνώ κατά βάση. Δε χρειάζεται να κλείσουν τα ΚΕΣ . Αλλά μπορείς να βάλεις τέτοιους όρους (πχ για τη λειτουργία τους να χρειάζεται εγγυητική επιστολή υψους 50 εκατομμυρίων ευρώ ) ώστε και να επιτρέπεις τα ΚΕΣ (άρα η ΕΕ δεν μπορεί να πει τίποτα) , αλλά και πρακτικά να υπάρχουν μηδέν ΚΕΣ στη χώρα. Φυσικά παράλληλα με αυτό να ενδυναμώσεις τα δημόσια ΙΕΚ.

5.Το εκλογικό σύστημα είναι άλλη συζήτηση . Δε θεωρώ την απλή αναλογική αυτοσκοπό , θεωρώ όμως ότι όποιος σέβεται τη Δημοκρατια επιθυμεί το κόμμα που έχει την πλειοψηφία των εδρών να έχει τουλάχιστον το 50% συν μία των ψήφων των εκλογών επί των ΕΓΚΥΡΩΝ.

6.Εφόσον είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ (για το αν πρέπει ή όχι , άλλη συζήτηση) μάλλον είναι αναμενόμενο να γίνονται τέτοια πράγματα, αλλά , διάολε , όχι να την πληρώνουμε εμείς τη βάση από την τσέπη μας , αυτό παέι πολύ , να την πληρώσει το ΝΑΤΟ...


Σχετικό ποστ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: